Šálek skvělé kávy na dohled parku

Hledáte příjemné místo k práci nebo odpočinku? Máme pro vás jeden zaručený tip. Útulné prostředí, výborná domácí kuchyně a skvělá káva z naší pražírny, to je jen zlomek toho, co na vás čeká v nově otevřené olomoucké kavárně Café Jan.

Havlíčkova ulice je plná kontrastů. Na jedné straně stojí činžovní domy z počátku minulého století, na druhé ponuré budovy okresního soudu a přilehlé vazební věznice. Mohutnou zástavbu střídají honosné vily a nakonec i vzrostlé stromy Smetanových a Čechových sadů. Protiklady zde naleznete na každém kroku, proto až tak nepřekvapí, že se naproti zdem žaláře za nenápadnou výlohou skrývají prostory, do kterých se budete s radostí vracet. Za jejich vznikem stojí milovnice kavárenského života Jana. “Dříve jsem pracovala v kuchyni, jenže z té jsem to měla daleko k lidem. Jsem společenský tvor, proto jsem začala přemýšlet nad tím, jak s nimi být více v kontaktu. Kavárna mi přišla jako naprosto ideální řešení,” přibližuje důvody, které ji vedly k vybudování vlastního podniku.

Realizace nebyla vůbec jednoduchá. “Místo jsem měla vyhlédnuté už dlouho, bezmála dva roky však trvalo, než jsem se definitivně rozhodla a podepsala nájemní smlouvu. Když jsem dostala klíče, myslela jsem si, že vše půjde ráz na ráz,” říká Jana a zároveň dodává, že tomu bylo přesně naopak. “Objevila se celá řada komplikací, práce šly pomalu a termín otevření se neustále posouval. Měla jsem štěstí, že jsem se mohla opřít o rodinu a přátele. I díky nim se podařilo vytvořit příjemnou domácí atmosféru. To byl ostatně můj cíl. Chtěla jsem, aby se u nás všichni cítili dobře.”

Zkušební provoz kavárna zahájila teprve na konci února, už teď je ale jasné, že rozhodně stojí za návštěvu, a to nejen kvůli kávě z naší pražírny. “Do Kikafe mě zavedl zhruba před rokem bratr. Dala jsem si výborné espresso a hned věděla, že je to to pravé, co chci mít na mlýnku,” vysvětluje Jana a obratem se rozpovídá o jídle, které můžete v Café Jan ochutnat. “Svým zákazníkům chci nabídnout jen to nejlepší, pokrmy proto připravuji ze surovin od lokálních producentů. Při vaření ráda pracuji se zeleninou a zkouším nezvyklé kombinace. Pravda, ne vždy je výsledek podle očekávání, ale bez toho to prostě nejde. Experimenty někdy stojí hodně sil, o to větší mám však radost, když se něco povede. V současné chvíli obsahuje menu různé sendviče, plněné tortilly a dezerty, časem však přibudou další jídla. Za vším je poctivý kus práce. Věřím, že to lidé, kteří k nám zavítají, ocení.”

Nezapomnělo se ani na potravu pro duši. “V budoucnu bych ráda v kavárně pořádala kulturní akce, jako jsou koncerty více či méně známých hudebníků. Stejně tak chci holé stěny nabídnout začínajícím umělcům, kteří často nemají kde prezentovat svou tvorbu,” představuje své plány Jana.

Jak vidno, opravdu je na co se těšit. Proto neváhejte a zastavte se na šálek kávy či něco k zakousnutí. Určitě nebudete litovat.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *